mandag den 1. februar 2010

Cannabis spray hjaelper kraeft smerter

Cancerpatienter, som brugte cannabis mouthspray havde deres niveau af smerte reduceret med 30%, har en undersøgelse vist.

Den cannabis-baseret spray, som en mund freshener, blev brugt på 177 patienter, som forskere fra Edinburgh University.

De fandt det reducerede smerter niveau med 30% i en gruppe af kræftpatienter, alle i Edinburgh-området, som ikke var blevet hjulpet af morfin eller andre lægemidler.

Sprayen er udviklet, så det ikke påvirker den mentale tilstand hos patienterne i den måde, at bruge cannabis ville.

Forskerne sagde deres resultater, rapporteret i Journal of Pain and Symptom Management, berettigede ikke ryge cannabis, da dette kan øge risikoen for kræft.

Site af smerte

De sagde, at spray arbejdet ved at aktivere molekyler i kroppen, som kaldes cannabinoid-receptorer, der kan standse nervesignaler, der sendes til hjernen fra byggepladsen af smerte.

Professor Marie Fallon, i Edinburgh Cancer Research Center ved Edinburgh University, siger: "Disse tidlige resultater er meget lovende og viser, at cannabis-baseret medicin kan levere en effektiv behandling for mennesker med svære smerter.

"Recept af disse stoffer kan være meget nyttig i bekæmpelsen af invaliderende smerter, men det er vigtigt at forstå forskellen mellem deres medicinske og rekreativ anvendelse."